שוק הדיור המשיך להתאושש בחודש אפריל כפי שעולה מהנתונים השוטפים – על פי הלמ”ס, סך הדירות שנמכרו בחודש אפריל הסתכמו בכ-7.8 אלף (מנוכה עונתיות), עלייה של 3.7% בהשוואה לחודש הקודם ועלייה של כ-30%. בהשוואה לאפריל אשתקד. ניכר כי ההתאוששות ממשיכה להשתקף בעיקר בדירות חדשות שבידי הקבלנים, כאשר אלה הסתכמו בכ-3,754 דירות שנמכרו בהשוואה ל-3,420 בחודש הקודם, ואילו לעומת זאת, בשוק יד שנייה הדירות שנמכרו בחודש אפריל הסתכמו בכ-4,046 בהשוואה ל-4,104 דירות בחודש הקודם. כפי שניתן לראות בתרשים המצורף, היחס במכירות בין דירות חדשות ויד שנייה עומד כמעט על 50:50, בעוד שבעבר חלק גדול מהדירות שנמכרו בכל חודש היו בעסקאות יד שנייה. בהתחשב במצבעים וההטבות של הקבלנים, כולל העובדה שרוכשי הדירות על הנייר לא נפגשים כיום עם המשכנתא, ניתן להבין מדוע ההתאוששות ניכרת בעיקר בדירות החדשות.
בצד של ההיצע, התחלות הבנייה עלו ברבעון הראשון של השנה, אך אתגר המחסור בעובדים משתקף בעיקר בגמר הבנייה. ברמה הרבעונית (מנוכה עונתיות), גמר הבנייה ירד ברבעון הראשון של השנה ב-18.5% והתחלות הבנייה עלו ב- .6.2% מצד אחד, אין ספק שהשפעות המלחמה על שוק הדיור משתקפות בעיקר בנתוני גמר הבנייה וכל עוד המצב הנוכחי יימשך, גמר הבנייה עשוי להגיע במהלך השנה הקרובה לכ-50 אלף דירות בקצב הנוכחי. מצד שני, במידה והמלחמה תסתיים בהסכם כזה או אחר, אנו עשויים לראות את גמר הבנייה הולך ועולה שכן מספר הדירות בבנייה פעילה עלה לשיא של כ-174 אלף דירות.
ההתאוששות בצד הביקוש משתקפת גם בשוק המשכנתאות, כאשר סך המשכנתאות שנטלו בחודש מאי הגיע לכ-7.7 מיליארד שקלים, הגבוה ביותר מאז אוגוסט 2022. מבחינת הביצועים (מספר ההלוואות), אלה הסתכמו בכ-7.7 אלף, מיליון שקלים, הגבוה ביותר מאז 2022. המשכנתא הממוצעת בישראל עלתה לכ-1.004 הגבוה ביותר מאז דצמבר אוקטובר 2022 אז המשכנתא הממוצעת עמדה על כ-1.047 מיליון שקלים. כשלוקחים בחשבון את המשכנתא הממוצעת, התקופה הממוצעת המשוקללת (כ-22.5 שנים) ואת הריבית הממוצעת המשוקללת שעומדת על כ-4.60%, ההחזר החודשי הממוצע בחודש מאי הגיע לכ-5,973 שקלים לעומת 5,524 שקלים בחודש הקודם.
מתוך סך המשכנתאות שנטלו בחודש מאי, המשכנתאות שנלקחו בבלון ובולט הסתכמו בכ-1.289 מיליארד שקלים ומהווים כ-16.6% מסך המשכנתאות בחודש מאי, נתון גבוה בראיה היסטורית ותומך בכל שחלק גדול מההתאוששות בשוק הדיור מקורה בדירות על הנייר, שכן “הלוואות קבלן” משתקפות בנתון זה. ככל ומשקל ההלוואות בולט ובלון הולכות וגדלות מסך המשכנתאות, כך הסיכונים הולכים וגדלים גם הם. נתון נוסף שתפס את העין בחודש מאי היה יחס ההחזר (PTI) שהגיע בחודש מאי לכ-29.3%, הגבוה ביותר מאז אוקטובר 2023. היקף ההלוואות שנטלו לכל מטרה הגיע לכ-651 מיליון שקלים, כאשר ההלוואה הממוצעת עומדת על כ-291 אלף שקלים.